C.S. Lewis: Den frygtelige kraft

Efter at have læst de to forudgående bøger i Lewis´ rumtriologi, så måtte jeg jo simpelthen læse den tredje og sidste i rækken: Den frygtelige kraft. Og langt hen af vejen var det en succes at læse den, men det overordnede indtryk af den var desværre ikke så god, som f.eks. den anden i serien, Rejsen til Venus

Historien kort
Jeg vil forsøge at giev et hurtigt rids over bogen, uden at ødelægge en evt. læsning af bogen. Hvor de to forudgående bøger handler om prof. Ransom (en person, der bygger på C.S. Lewis gode ven, forfatteren Tolkien), så har Ransom en noget mere tilbagetrukket rolle i denne bog. Handlingen foregår i modsætning til de to øvrige bøger, på jorden og den koncentrerer sig om ægteparret Studdock, der deler sig i hver sin lejer: Den gode og den onde. Manden, Mark Studdock bliver langsomt bundet mere eller mindre mod sin vilje i den – i ordes egentlige forstand – djævelske organisation, nemlig F.L.I.N.K. (Forsknings-Labotatorium og -Institut for National Kundskab – i den engelske udgave hedder instituttet N.I.C.E). Djævelen (eller den faldne gud) har til hensigt at undertvinge og en gang for alle at ødelægge menneskeheden. Hans hustru, Jane Studdock, som pga. sin synske evner er interessesant for begge lejre, ender dog hos de gode, det noget mærkelige ventende selskab omkring prof. Ransom.

Der gøres en del ud af begivenhederne på F.L.I.N.K. og de djævelske planer, der langsomt udvikles dér. Måden det gøres på får i hvert fald mine tanker til at glide hen i retningen af George Orwells 1984, dog uden at være en kopi af denne. Stemningen er den samme.

Langsomt ledes hen mod det endegyldige slag, som foregår skuffende hurtigt, så i hvert fald jeg sidder med tanken, at det gik lige lovligt for hurtigt.

 

Den teologiske pointe
Hvor Rejsen til Venus havde en klar (for mig at se) teologisk pointe og bibelsk forbillede i syndefaldet, så skal jeg gå mere analytisk til værks for at se det i denne historie. En af temaerne i bogen kunne være, at den rene materialisme, repræsenteret ved F.L.I.N.K., ikke kan forenes med en god etik. Dette personificeres i den egentlige leder af F.L.I.N.K., vicedirektøren Wither, der har udviklet sig til en nihilist, der jæger den totale tankemæssige objektivisme.

Hvis jeg skal sætte en bibelsk historie på denne bog, så må det være fortællingen om tårneet i Babel. Hvordan mennesket gør sit ypperste for at blive som Gud, men hvordan det ender med at Gud trænger ned for at splitte det hele ad. F.L.I.N.K. er det moderne Babel, som Gud trænger ned for at splitte fra hinanden, så de ikke kan forstå hianden.

Min vurdering af bogen
Det her er ikke en ægte C.S. Lewis-bog… jo, visse steder kan man godt se at det her er Lewis i en nøddeskal, men i forhold til… ja, nu sammenligner jeg igen med Rehsen til Venus, så er det her ikke det bedste værk i triologien. Men på den anden side, er det heller ikke det værste. Bestemt ikke! Især første halvdel af bogen er god og godt skrevet – det er dér, hvor plottet langsomt bliver åbnet op for os… Så dertil ok – resten af bogen er blot en bog.

Men den skal læses, især for at få afsluttet den serie om Ransom og hans oplevelser, som han ved et tilfælde blev revet med ind i Den tavse Planet

Author: Kim Præst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *