Guds mirakel

Den store høst (Matthæusevangeliet 13,3-23).
En prædiken holdt på Hadsund Bibelcamping til børn/familier, søndag den 10. juli 2016

”Bondemanden, han har altid travlt
på sin bondegård,
hver gang han vil tag et lille hvil er der tusind ting at gøre.

Kornet det skal ud på marken i den gode jord

så der kommer mange korn til brød på verdens bord.

Er der nogle af jer, der bor på en bondegård – og hvis far er en rigtig bondemand?

Wau!
(Siges på så klingende fynsk som jeg nu kan) Normalt kan man ikke høre det, men jeg er faktisk fra født i Odense – lige midt inde i Odense. Så det er lidt nederen, men jeg aner ikke noget som helst om landbrug.

– men jeg ved da så meget, at den her landmand som vi lige har hørt om, at han er meget heldig. For på den ene side, så er han utrolig ødsel med sit korn – jer der er landmænd: Jeg kan huske fra folkeskolen, at man skal have det grønne bevis for at kunne kalde sig uddannet landmand? Jeg tror ikke, at såmanden her har Det grønne bevis, for han går rundt og spilder det gode korn og kaster det hen, hvor han god ved, at der ikke kommer noget nyt korn op. Enten bliver det spist af fuglene, trådt ned af folk eller kvalt af tidsler. Der går alt for meget til spilde.
Men på den anden side, så det korn, der rammer den gode jord – den giver virkelig pote. Der står i Bibelen: ”Men noget faldt i god jord og gav udbytte, noget hundrede, noget tres og noget tredive fold”.

Ja, nu kommer jeg jo inde fra Odense, så jeg ved ikke så meget om landbrug… men det er åbenbart vildt meget! Så meget at det faktisk ikke gør noget, at der er meget andet, der ramte ved siden af.

Men – ja, nu er jeg ikke landmand – så jeg kan simpelthen ikke forstå hvordan det egentlig kan lade sig gøre, at man putter et tørt korn ned i jorden – og at det bliver til en ny plante med ny korn. Så for mig er det vigtigste ikke at der kommer en stor høst til sidst, men at der i det hele taget kommer noget op af jorden. Det er et mirakel – hver eneste mark med struttende korn, er et mirakel.

Men nu vil Jesus jo ikke bare fortælle os om landbrug – historien handler om hvordan vi lytter til Bibelen og tager imod Guds ord. Og Jesus fortæller os, at vi kan høre Guds ord på de her fire måder – men at det kun er den, der virkelig tager imod ordet og fatter det, der oplever at det giver liv at lytte til Gud.

Det er jo fantastisk: Tænk at det at læse i en gammel bog, det at høre de her gamle tekster fra Bibelen kan skabe nyt liv i os. At det kan ændre vores liv. At det kan gøre vores liv rigere.
Det er jo et mirakel som at et korn kan blive til et ny plante.

Vi skal ikke gøre noget – vi skal bare tage i mod, vi skal bare lytte, vi skal bare møde op til gudstjeneste, til børneklub, læse andagtstykker – og så høre hvad Gud vil sige til os, og så vil han skabe liv i os.

Det er hvad vi har hele ugen til her på Hadsund: At have tid til at lytte. Tid til at bede. Tid til at være sammen med andre kristne. Og så bede til, at Gud vil skabet nyt liv i os, som ikke forsvinder når vi kommer hjem til hverdagen med børnehave, skole, arbejde – eller hvad vi nu laver til hverdag. Men at det må være liv, der bærer os hele vejen hjem til himmelen.

Author: Kim Præst