1. søndag efter trinitatis (2014)

For et par uger siden smed jeg en masse kassettebånd ud med computerspil – det var den gang, at man brugte kassettebånd til computerprogrammer og computerspil. Det var før der var noget, der hed cd-rom, dvd eller download. Inden jeg smed dem ud, så så jeg prismærket på dem, og der var ikke mange under 150 kroner. Og det var altså mange penge den gang – så jeg smed ud for rigtig mange penge, for nu havde de ikke nogen værdi – ud med dem. 
Men den gang, da jeg købte dem og brugte dem, havde de værdi for mig. De betød noget for mig – underholdning, sjov og leg. Så måtte jeg ud og dele reklamer ud for at tjene penge til endnu flere computerprogrammer. Flere reklamer var lig med flere penge, som var lig med mere sjov og spil.

Sådan er det med penge. Penge i sig selv er bare nogle tal på en computerskærm, de er noget metal eller noget papir. Vi er bare blevet enige om, at de tal på skærmen, metallet og papiret repræsenterer en værdi. I sig selv er det her ting intet værd, men vi kan bytte de her penge til noget, som vi værdsætter. Det, som vores hjerte sætter højt.
Det kan være efteruddannelse, kursus eller foredrag.

Det kan være bøger eller ferieture med familien.

Det kan være mad og drikke. Det kan være underholdning.

Det kan være, at vi værdsætter missionsarbejdet og giver til missionsselskaber og nødhjælpsorganisationer, eller diakonalt arbejde og giver til Kirkens Korshær eller Blå Kors.

Det kan være, at vi værdsætter, at børn og unge hører om Jesus, så vi giver til Danmarks søndagsskoler eller KFUM.

Det vi værdsætter, det giver vi penge til.

Følg pengene – find din skat
Det er interessant med penge, at i sig selv er de ingenting værd, men de kan vise noget om dig selv og dine værdier i livet. Hvis du følger den retning, dine penge flyder, så vil du også finde den retning, som dit hjerte bevæger sig. Hvor dine penge går hen, der går dit hjerte også hen. Eller som Jesus siger et par vers længere henne: ”hvor jeres skat er, dér vil også jeres hjerte være”. Sætter du ting over Gud, eller sætter du Gud over alle ting? Du bytter dine penge til det, der betyder noget for dig. Til det, du værdsætter. Følg strømmen af penge og du vil finde dit hjerte.
Jesus advarer os i dagens tekst om at blive snydt og bedraget af ting, sager, ejendomme og oplevelser, så vi i sidste instans mister vores liv, mister vores sjæl. ”Se jer for og vær på vagt over for al griskhed, for et menneskes liv afhænger ikke af, hvad det ejer, selv om det har overflod”.
Vi skal være på vagt – vores penge, vor ejendom forsøger at bedrage os ved at sige det modsatte. At det faktisk er de ting, vores liv afhænger af. Og jo mere vi har desto bedre. Pengene lyver – ejendommen lyver os lige op i vores åbne ansigter –
de siger: ”Hvis du mister mig, så mister du en stor del af dit liv. Hvis du mister mig, så mister du indholdet af livet. Uden mig bliver livet ikke et rigtigt liv”.
Vores penge siger: ”Ja, det er rigtig, at jeg ikke er alt, men har du mig, så kan du købe dig til det liv, du ønsker dig. Vi betyder alt. Vi er livet for dig – uden mig bliver dit liv kedeligt, tomt, meningsløst og ulykkeligt”.
Og til det siger Jesus: ”Et menneskes liv afhænger ikke af, hvad det ejer, selv om det har overflod”. Jesus siger: Det er en stor løgn. Livet er ikke penge, livet er ikke det, du kan købe for penge, de sande værdier er ikke dem, du kan købe dig til. Det er bedrag – og det er et forbandet bedrag, der vil føre dig i fortabelse. Paulus sagde det i den tekst, jeg læste fra alteret: ”De, der vil være rige, falder i fristelse og baghold og henfalder til utallige tåbelige og skadelige tilbøjeligheder, som styrter mennesker i undergang og fortabelse” (2 Tim 6,9).
Det er det, Jesus illustrerer i dagens lignelse. Den viser hvor slemt det kan gå for os, når vi tror på pengene og ejendommens løgne. Vi møder en rige succesfulde bonde – og det er godt at have succes. Ingen bliver kritiseret for at have succes og være rig – og han investere pengene på den bedste måde. Ser man den rige mand som vi vil se ham, så ser vi et klogt menneske, der har forvaltet sin ejendom og penge på bedste vis. Et klogt menneske. Men set fra Guds side, så er manden en tåbe: ”Din tåbe, i nat kræves dit liv af dig”.
Hvis vi holder fast på, at hvis vi følger pengestrømmen, så vil finde vores hjerte – hvor kan vi så finde denne mands hjerte? Hvad værdsætter han – hvad bruger han sine penge på? Den måde han regner med at bruge sine penge på råber en ting: ”Jeg værdsætter wellness, mad, drikke og underholdning. Dér er hans hjerte. Som han siger til sig selv: ”Slå dig til ro, spis, drik og vær glad”.  Det er mit liv og rigdommene henne i laderne gør, at det liv er muligt. Mit liv afhænger af det, der er i laderne, og det sikkerhedsnet, som endnu større lader er.
Jesus advarer: Jeres liv afhænger ikke af det, I har henne i laden, også selv om I har meget. Jeres liv afhænger af at I har et forhold til Gud den almægtige. I går glip af livet – for livet er ikke det, der kan købes for penge – nej, livet er at kende Gud. Som Jesus siger et andet sted: ”Dette er det evige liv, at de kender dig, den eneste sande Gud, og ham, du har udsendt, Jesus Kristus” (Johs 17,3).
Der er ikke meget, der tyder på, at denne mand kender Gud – han kaldes i hvert fald en tåbe – og i bibelsk forstand er tåben den, der ikke tror på Gud. I salme 14 i Det gamle Testamente skriver David: ”Tåberne siger ved sig selv: Gud er ikke til””. Og det passer også her – den rige bonde er en tåbe, for han handler som om, at der ikke er nogen Gud. Han handler og planlægger som om at det liv, der er nu, er det eneste. At der ikke er noget bagefter – som er bedre at investere i end mad, drikke og underholdning. Når manden siger ”Slå dig til ro, spis, drik og vær glad ”, så kan jeg ikke lade være med at høre Paulus for mit indre øre, der et sted siger: ”Hvis døde ikke opstår, så lad os æde og drikke, for i morgen skal vi dø!” (1 Kor 15,32). Døden i morgen sletter alligevel alle spor – så lad os bare leve livet her og nu, for det vi har nu, er det eneste.
Men tåben er netop en tåbe – for han tager fejl: Der er en Gud – der er en opstandelse. Det, der er forkert ved mandens måde at handle på er, at han ikke bruger sin rigdom, så de viser, at han værdsætter Gud mere end rigdommen.
Måden han brugte sine penge på er ikke i sig selv en synd, men er symptomer på, at der er noget galt i hans liv: Han er ikke rig hos Gud – han har ikke sin skat, sit hjerte hos Gud. Hans liv var pengene og det penge kunne købe. Han mistede sit liv – ja, han mistede sin sjæl – det er faktisk, hvad der står: ”Din tåbe, i nat kræves din sjæl af dig”. Du har alt hvad penge kan købe – men du har alligevel mistet alt. ”I nat kræves din sjæl af dig”. Den rige mand er en forbandet tåbe – i ordet bogstaveligste forstand.

Dagens tekst er først og fremmest en advarsel: Se jer for, og vær på vagt. Pengene, ejendommen kan tage fokus, kan bedrage os med sine lystige løgne: Her er livet.
Men det er ikke livet. Invester hellere i det, der varer ved – det ses tydeligt, når en dreng som jeg brugte mine penge på dumme kassettebånd til computeren – der i dag bare kan kastes ud i skraldespanden som værdiløse. Invester dine penge i noget, der varer ved, i andre mennesker. Brug ikke dine penge på at spise, drikke og vær glad sammen med dine gamle ligesindede venner – men på dem, der har brug for din generøsitet og dit selskab. Se dine penge som en mulighed Gud har lagt ned i dine hænder til at hjælpe andre – til at lindre andres nød – til at bygge kirker og sende folk ud, der kan give evangeliet videre. Det er hvad det betyder at være rig hos Gud. Det er at se at vores penge, ikke er vores penge, men at det er penge, vi har fået af Gud. Guds penge – lagt ned i vores pengepung – også til at glæde os selv. Vi skal ikke nødvendigvis leve asketisk – vi kan godt købe os et glas god rødvin og en tur i biografen eller hvad vi nu gør for at forsøde vores liv – Guds penge i vores pengepung ligger der også for at glæde os selv… men netop ikke kun for at glæde os selv.
Og nu er det jo ikke sådan, at vi kan købe os til en plads i himmelen ved at give penge til forskellige gode formål og øse vores gavmildhed ud over folk, der har behov. Pengene betyder ikke noget – hverken fra eller til.  Men den måde vi bruger vores penge på kan give os et hint om hvad vores virkelig værdier er. Hvad vi sætter højest. Lad os følge pengestrømmen og finde vores hjerte. Jeg håber, at Gud må give os den glæde, den uforfalskede glæde, at vi må finde vores hjerte hos ham og ikke i det, vi kan eje og købe. At vi må finde, at vores liv ikke er vores besiddelser, men at vores liv er at vi kender ham, den eneste sande Gud. At vi ikke bare må se, at vi er rige i kroner og øre – men at vi er rig hos Gud.

Author: Kim Præst