De Vise mænd og Pinocchio

Stjerner

Prædiken til en familiegudstjeneste og spejdergudstjeneste den 15. januar 2017

Du kan lytte til den her:

Og du kan læse den her:
I denne måned har vi to gudstjenester, der handler om stjerner. Vi har denne her – hvor vi hører og synger om de vise mænd. Og så har vi om 14 dage en gudstjeneste med overskriften ”Stjernehimlen over os”.Der er noget dejligt over stjernerne – noget mystisk, noget eventyrligt. Der er ikke noget som at komme ud på landet væk fra lysforureningen og pludselig opdage den lille del af de mange millioner af stjerner, der er over os!
Stjerner fascinerer os – noget af den største oplevelse jeg havde var, da jeg gik en tur en aften sammen med min kone og jeg så  bag hende det, der hedder en ildkugle – altså et forstørret stjerneskud. Og det var så længe over himmelen, at min kone kunne nå at vende sig om og stadigvæk se det.
Er der nogle af jer, der har set et stjerneskud?
Det er smukt ikke? Det er nok derfor brødrene Olsen synger:
”Smuk som et ….”
som tiden går.
smukkere ser hun ud – år efter år”.

Og selv om man godt ved det ikke passer, så ønsker man et eller andet, når man ser et stjerneskud.
Er der nogle af jer, der ønsker?
I kender godt sangen:
Jesper Fårekylling synger:
Når du ser et stjerneskud
lad dit ønske flyve ud,
da vil alle stjerners herre høre dig.
Bare du af hjertet tror,
da er ingen bøn for stor
når et stjerneskud, der falder på din vej.

Jesper Fårekylling synger den – og den skikkelige gamle billedskærer Gepetto gør det, nemlig ønsker. Ønsker at den dukke, han netop har skåret, bliver til en dreng. Ønsker bliver næsten opfyldt – også kun næsten, for dukken Pinocchio bliver levende og kan tale og bevæge sig, I ved:
Der er ingen bånd der binder mig,
og ingen holder på mig nej.
Før var jeg i slaveri,
men nu er det forbi.

Hej hop og hiv og sving, 

jeg kan gå hvorhen jeg vil. 

Glad hopper jeg omkring, 

ligsom jeg er tosset til. Han bliver levende, men han bliver ikke et menneske, for han skal gøre sig fortjent til at blive en rigtig dreng. Han skal opføre sig ordentligt. Han skal lære hvad det er at være rigtig – og det skal han igennem en masse modgang og prøvelser. Og faktisk er det først, da han er ved at ofre sit liv for den gamle Gepetto, at han bliver et rigtigt menneske. Det lød ellers så enkelt i starten, at man bare skulle komme med et ønske, men i virkeligheden var der en masse bøvl, før ønsket blev opfyldt.

Vi har i dag hørt om en anden stjerne – og langt under den, så var der tre visse mænd, der kiggede op på den. De nøjedes ikke med at komme med et ønske, de fulgte stjernen. De forlod alt for at finde den konge, som skulle fødes, når denne stjerne viste sig. Og de fandt mere end en konge – de fandt Jesus, Guds søn. De fandt ud af, at her hos Jesus var der liv – her hos Jesus kunne man blive et rigtigt menneske.
Ligesom Pinocchio ønskede at blive et rigtigt menneske – det var det de vise mænd fandt: Hvad det vil sige at være et rigtigt menneske. I det lille barn så de vise mænd hvad Guds tanker er om os – at være et sandt menneske er ikke at stræbe efter troner, magt og penge – det er hvad man kan finde hos Kong Herodes – nej, at være et rigtigt menneske er at give de her ting til andre i kærlighed.
Den Gud de fandt under stjernen var en Gud, der selv om han havde skabt stjernerne blev et lille sårbart menneske – og inviterer os til at følge ham i den sårbarhed. At vi må tage alt hvad vi har – og alt hvad vi er og bruge det i kærlighed på de mennesker, som vi møder i vores liv.
Vi skal ikke ønske til en stjerne – vi skal følge en stjerne. Det er ikke bare nok at ønske, at vi gerne vil være rigtige mennesker, det fandt Pinocchio også ud af – det er ikke nok at ønske, du skal også handle. Vi skal ikke bare ønske til en stjerne, men vi skal følge stjernen og følge ham, der blev født under en stjerne, Jesus.

Da jeg var teenager gik vi rundt og sagde: WWJD: What would Jesus do?
Kan I oversætte det?

Skal vi ikke lade 2017 være et år, hvor vi stiller os det spørgsmål: Hvad ville Jesus have gjort – lidt oftere. For jeg tror, at hvis vi lever som vi tror Jesus ville have levet, så går vi et super godt år i møde.

Og hvad ønsker vi os for det kommende år?
Lad os prøve bruge lidt tid på at skrive en bøn ned.

Author: Kim Præst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *