Man in the mirror

Alting var bedre i gamle dage. Vejret var bedre, kagerne var større, børnene var mere velopdragne, pigerne var smukkere, mændene var mere galante… det eneste, der altid har været lige slemt, er svigermødre. I gamle dage, da var alting som før. Der var ingen gale terrorister, der truer med at dræbe uskyldige mennesker. Der var ingen global opvarmning, der truer planetens liv…. Når vi tænder for fjernsynet, så er der nok af ting, som man godt kunne tænke sig at lave om på.

Selv om vi har boet her i Hobro i 4 år, så har jeg stadigvæk fyldte flyttekasser stående ude på badeværelset. Den anden dag besluttede jeg mig for at se hvad jeg egentlig havde i den. Op af støvet dukkede noget af min CD-samling – blandt andet en masse cd-er med kongen af pop, Michael Jackson. Og han musik er stadigvæk uovergået – og teksterne er faktisk også dybe. Han har virkelig arbejdet meget med tanken om at verden er af lave, men du kan gøre noget. ”Heal the world” er en af sangene: ”helbred verden, gør den til et bedre sted, for mig og for dig – ja, for hele menneskeheden”. Og i nødhjælps-sangen ”We are the world” synges der:  ”Vi kan ikke gå rundt og forestille os, at nogen vil lave noget om et eller andet sted – for vi er alle en del af Guds store familie og sandheden er, at det eneste vi har behov for er kærlighed”. Wau!!
En anden af Jacksons sange hedder ”The man in the mirror” – og den handler også om at forandre verden. Der er så meget, der skal laves om – men hvor skal man begynde? Og så lyder omkvædet:

I’m Starting With The Man In The Mirror
I’m Asking Him To Change His Ways
And No Message Could Have Been Any Clearer
If You Wanna Make The World A Better Place
Take A Look At Yourself, And Then Make A Change (Tryk her og hør den)

Sådan hurtigt oversat betyder det:

Jeg starter med manden i spejlet
jeg beder ham om at ændre sig
Og intet budskab kan være mere tydeligt:
Hvis du vil gøre verden til et bedre sted
så kig på dig selv og lav en forandring.

Hvis du vil forandre verden, så skal du begynde med dig selv. Spørgsmålet er bare: Kan vi lave om på os selv? Kan vi ændre manden i spejlet – bare hvis vi tager os sammen, gør vort bedste og lidt til, kan vi så forandre os?  Bibelen siger: Nej, det kan vi ikke. Jo, vi kan ændre det spejlbillede som vi ser, når vi kigger i spejlet. Vi kan farve vores hår – vi kan tabe os – vi kan bruge hundredvis af kroner på anti-rynkecreme – ja, vi kan endda som Michael Jackson få den ene plastikoperation efter den anden… vi kan ændre billedet, som vi ser, når vi kigger ind i spejlet, men vi kan ikke forandre personen, der kigger i spejlet. Michael Jackson kunne forandre spejlbilledet ved hjælp af plastikoperationer, men han var stadigvæk den samme.
”Det gode jeg vil, det gør jeg ikke, men det onde, som jeg ikke vil, det gør jeg” – sådan skriver Paulus i Bibelen (Romerbrevet 7,19). Og er det ikke også det, at vi desværre mærker så mange gange: At selv om vi gerne vil gøre et eller andet godt, så er det ikke altid, at vi får det gjort. Og omvendt: Det som vi ikke vil – det kommer vi somme tider til at gøre alligevel, selv om vi dybest set ikke ville gøre det. Vi vil jo gerne give penge til hjælpeorganisationerne, men når dankortet pludselig skal i bevægelse, så er det noget andet noget. Vi vil jo gerne være gode og gøre det bedste for vores ægtefælle og vores børn, men alligevel kludrer vi i det somme tider, og de bliver skuffede – måske endda også kede af det. ”Det gode jeg vil, det gør jeg ikke, men det onde, som jeg ikke vil, det gør jeg”. Så der er nok at vrænge af, når vi kigger i spejlet.
Bibelen siger, at vi skal prøve at kigge væk fra spejlet og kigge ind i et andet spejl: Nemlig Bibelen. Vi skal ikke bare se på manden i spejlet og måske blive deprimeret over det vi ser, men vi skal se i Guds ord og dér finde ham, der virkelig kan forandre os, nemlig Jesus. Vi skal sammenligne os og stræbe efter den perfekte, nemlig Jesus. Og ser vi på ham, så vil vi også forandres til at ligne ham. Et andet sted skriver Paulus: ”alle vi som … i et spejl skuer Herrens herlighed, forvandles efter det billede, vi skuer, fra herlighed til herlighed” (2 Kor 3,18). Se i Bibelen og bliv forvandlet fra herlighed til herlighed, skønt ikke?!
Gud ønsker at vi mere og mere skal ligne ham – og han vil støtte os og hjælpe os fremad, så vi mere og mere kommer til at ligne ham. Hvordan lærer vi ham at kende? Det gør vi ved at læse i Bibelen, ved at bede – ja, ved at gå i kirke. Han ønsker at forandre dig, så du kan være med til at forandre verden. Og med ham i ryggen kan vi gå ud i verden og lave den del af verden om, som er inde for vores rækkevidde. Frans af Assisi, der levede fra 1182-1226 bad denne bøn:
Herre,
gør mig til et redskab for din fred.
Lad mig bringe kærlighed, hvor hadet råder.
Lad mig bringe tilgivelse, hvor forurettelsen råder.
Lad mig bringe enighed, hvor spliden råder.
Lad mig bringe tro, hvor tvivlen råder.
Lad mig bringe håb, hvor fortvivlelsen råder.
Lad mig bringe lys, hvor mørket råder.
Lad mig bringe glæde, hvor sorg og modgang råder.

Author: Kim Præst