Præstens tommelfingerregl

Andagt hold i Horne Kirke i anledningen af opstart for det nye hold på Horne Efterskole

Inden I starter på skoleåret, så vil jeg gerne give jer en tommelfingerregel.

 

I formiddags til gudstjenesten, der hørte vi her inde i kirken, en tekst om to mænd, der gik op til tempelet. Den ene var meget from, og det vidste han godt, så han var faktisk rigtig træls – en rigtig selvfed mand. Så da han kom ind i templet stillede han sig helt forrest, for han skulle bede.

 

Den anden havde det ikke godt. Han vidste godt, han ikke var alt for god. Han kendte nok sine fejl og vidste også, at der var mange, der var sure på ham. Så han stillede sig ikke særlig langt oppe i templet, men faktisk kun nede ved døren. Han var så ked af det, at han slog sig for brystet og bad: ”Gud vær mig nådig”.

 

Den anden mand, ham helt oppe foran, han havde opdaget den anden lige inden han bad til Gud. Så han begyndte: Tak at jeg ikke er som andre mennesker, tyver røvere og uretfærdige… eller som ham, der står nede bag ved”. Og så kom han med en lang liste over ting han gjorde af gode ting.

 

Jesus slutter sig historie med at fortælle, at det var ham nede bagved der gik hjem som en retfærdig mand… den anden selvfede, han fik bare lov til at gå hjem.

 

Jeg synes man kan lære meget af den her historie, en af dem er blandt andet en advarsel mod at sammenligne os med hinanden. Det er jo så nemt at begynde på, især at sammenligne sig med dem, vi ser ned på. ”Godt jeg ikke er som ham”. Eller ”Bare jeg var som hende, for hun er bare så sej og flot og dygtig”.

Men vi skal ikke sammenligne os med andre mennesker… jeg vil faktisk sige, at det ikke er fair at sammenligne os med andre mennesker og måske forsøge at blive lige som dem.

 

Prøv en gang at se på din tommelfinger. Se nøje på den. Hvis vi nu siger, at der er 6 milliarder mennesker i verden, så er der faktisk ikke en eneste tommelfinger, der ligner den du ser på lige nu med det fingeraftryk. Ikke en eneste.

Jeg tror vi er skabt af Gud. Hvis Gud ikke engang gav nogen af os ens tommelfingre, så gav han os ikke noget, der overhovedet er ens. Du er en unik og enestående person – der er ikke en person i hele verden, der er lige som dig.

Så derfor: Sammenlign dig ikke med nogen andre. Det er ikke fair.

 

”Jeg vil være som ham eller hende” – ah ah….(kig på tommelfingren).

 

”Jeg vil ligne hende… ” nej – (kig på tommelfingeren).

 

Gud gav mig en tommelfinger og han gav mig en anderledes en. Sandheden er, at alt fra tommelfingeren og hele vejen rundt er anderledes. Det kan godt være, at du måske ligner en anden, men sandheden er, at du er en unik og enestående person.

 

Så nogle gange hvis vi føler os utilstrækkelige, fordi vi ikke ligner de andre og vi matcher måske heller ikke rigtig de andre. Jamen så kig på tommelfingeren og tænk: ”Nej, jeg ligner ikke de andre, for jeg er skabt som en enestående person. Og jeg er lige som Gud vil have mig, og jeg er elsket som jeg er”.

Det var præstens tommelfingerregel.

Author: Kim Præst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *