3. søndag i fasten (2005)

Godt nok bekender vi det hver eneste søndag her i kirken: ”Vi forsager Djævelen og alle hans gerninger og alt hans væsen”, men det med Djævelen og dæmoner er ikke noget, vi sådan til beskæftiger os med til daglig. Det er noget, der ligger os fjernt at snakke om dæmoner, for det er virker så svært at forholde sig til og vi hører også folk, der fra tid til anden stiller spørgsmålstegn ved om det ikke bare er noget gammelt overtro, fordi man ikke kunne beskrive forskellige sygdomme med deres rette navn.

F.eks. når Jesus i dagens tekst uddriver en dæmon, der gjorde en person stum, så var der vel ikke tale om en dæmon, men om at manden bare var stum.

Eller når Jesus helbreder en dæmonbesat mand, der smider sig på jorden og fråder, så er der vel ikke tale om en dæmonbesættelse, men om at manden var epileptiker.

Man siger – rigtigt nok – at læse Bibelen er jo ikke bare at æde alt råt, men også at slå hovedet til og tolke – men fortsætter så: og vi er jo kommet meget længere indenfor den medicinske verden end evangelisten Lukas… også selv om Lukas var læge.

Og det med Djævelen som en person er vi jo også vokset fra, for djævelen er bare et symbol på det onde i os, som vi skal holde nede. For du tror da ikke på en Djævel i rødt tøj, med horn i panden og med en trefork?

Nej, jeg tror ikke på Djævelen sådan som man normalt forestiller sig ham, i det hele taget tror jeg ikke på Djævelen, jeg forsager ham. Jeg tror ikke på ham, men jeg ved han eksisterer og jeg forsager ham og alle hans gerninger og alt hans væsen. Jeg tror at der er en dæmonisk virkelighed, som vil gøre alt hvad den kan for at trække os væk fra Gud, og den vil bruge alle kneb for at gøre det.

En af de bedste metoder den bruger er at sige: ”Djævelen eksisterer ikke – det er bare de onde lyster i os selv! Dæmonuddrivelser er bare gammel overtro!”. Tror man ikke på eksistensen af Djævelen, så holder man ikke udkig efter ham… det er ligesom en tyv. Tror man ikke at der komme tyve, så låser man ikke dørene, når man tager hjemmefra og så er der frit spillerum. Tror man ikke på djævelens eksistens, så får han også lettere ved at få os ned med nakken, for så er vi ikke opmærksom på hans beskidte tricks.

Jeg tror altså fuldt og fast på at Djævelen er en realitet og jeg tror også, at mennesker bliver besat af dæmoner den dag i dag. Også selv om Ekstrabladet mener det modsatte – I husker sikkert hvordan Ekstrabladet kastede sig over emnet for et halvt års tid siden. ”Kvaksalvere” blev de præster kaldt, der kastede sig ud i eksorcisme. Ekstrabladet vel aldrig været kendt for sit kristelige indhold så jeg ved ikke hvad forstand de har på det, men sådan er der jo altid nogle, der er klar til at springe ind og kaste mørke over Djævelens arbejde. For det er dér han bedst kan lide at arbejde – i det skjulte, så der er så få som muligt, der tror på at han eksisterer.

Jeg tror at Djævelen og dæmonerne er en ondskabsfuld realitet, som vi skal tage os i vare for. Jesus kalder Djævelen for Beelzebul og et hurtigt kig omme i ordforklaringen i Bibelen fortæller os, at det navn betyder ”boligens herre” – og det er netop det han gerne vil være en bz-er som de hed i 80-erne. En husbesætter og vi er det hus, som han gerne vil besætte. Han vil gå ind i vores hjerte og være vores livs herre – lige så stille og ubemærket. Han kan jo ikke lide at blive afsløret. Og en besat behøver ikke at være et menneske, der fråder, der siger mærkelige og forfærdelige ting eller der som denne stumme person i evangeliet. Nej, den måde han besætter flest huse på… eller mennesker på foregår på er en ubemærket måde i ly af mørket.

I ly af det kulturelle,          i ly af det spændende

– i ly af det pirrende          – i ly af det interessante.

 

Djævelen kommer ikke ind af døren, så alle kan se: Det er Djævelen.

 

Nej, Paulus siger, at han kommer som en lysets engel (2 Kor 11,14) – altså i forklædning, men vi skal ikke have noget med Djævelen at gøre. Fra alteret læste jeg fra 5. Mosebog om Israel, der får at vide, at

”Hos dig må der ikke findes nogen…. der driver spådomskunst eller trolddom, ingen, der tager varsler, ingen, der bruger magi, ingen, der udtaler besværgelser, spørger dødemanere eller sandsigere til råds eller søger orakler…” og det slutter af med listen fortsætter og slutter af med: ”Det har Herren din Gud ikke givet dig lov til”.

Men det værste med Djævelen er at han kan få mange af disse ting til at se så uskyldigt ud – se så spændende ud, så man til sidste alligevel kommer på afvej.

Lad os prøve at lave et tankeeksperiment: Hvis jeg nu stod heroppe og talte om at ægteskabsbrud var godt, eller mord var godt, jamen så ville I forhåbentligt alle protestere højlydt.

Men hvad hvis jeg nu satte det på vers og lavede en iørefaldende melodi? Det går jo lige ind hvis man sætter musik til det! Det er mit indtryk, at langt de fleste hjem har Radio Hirtshals til at køre konstant fra morgen til aften. Og hvad hører vi? Vi hører budskaber, som vi normalt vil tage afstand fra, og det bliver sunget stille og roligt ind.

Hvis jeg lavede en film om det – jamen så betaler I endda penge for at komme ind og se det.

Vi bliver påvirket. F.eks. den danske film ”En kort, en lang”, hvor vi til sidst sidder og håber på at hovedpersonerne må finde tilbage i deres homoseksuelle forhold.

Og det med spådomskunst – det er da så uskyldigt at læse ”Ude og Hjemme”s små horoskoper, for det er jo ikke fordi jeg tror på det, men jeg kan jo lige se om det nu også passer. Eller i ugebladet ”Hjemmet” havde clairvoyanten John et par sider under overskriften ”John ser alt”. Den har kørt et par år nu og er utrolig populær, så der hver uge kommer mellem 50 og 200 breve ind til John, der så med sit klarsyn besvarer dem. Jamen det er da så uskyldigt.

 

Eller man kan i fjernsynet se om den 6. sans, hvor der bliver spået i stjernerne… og ”det er da utroligt så meget det passer”… og det er så spændende, men Moses siger ”Det har Herren din Gud ikke givet dig lov til”.

”Jamen det er jo så spændende – og det er jo bare underholdning” – ja, Djævelen gør alle sine ting spændende, sjove og interessante – ja, han gør det så uskyldigt, at uden vi ved af det er det det, der fylder i os. Vi læser vores horoskop i stedet for at tage vores liv, som det kommer fra Gud. Vi læser bøger, der sætter spørgsmålstegn ved om Jesus nu også var Guds søn i stedet for bøger, der peger hen mod Jesus, som Gud søn. Vi ser film, der præsenterer seksuel umoral på en appetitlig måde eller film, der sætter død op som et fornuftigt valg.

”Jamen det er da ikke satanisk, men bare ganske alment menneskeligt”. Ja, men Jesus siger i dagens tekst: ”Den, der ikke er med mig, er imod mig”. Der er ingen neutral grund, som vi kan stille os på og se til hvordan giganterne kæmper. ”Den, der ikke er med mig, er imod mig” – og fylder vi os ikke med det, der er Guds, så fylder vi os med det, der er Djævelens ting og sager.

Jeg siger ikke man er en satantilbeder fordi man lytter til det og det musik eller lige kigger lidt på ugebladets horoskoper eller læser de og de bøger… Det er ikke det jeg siger, for det handler ikke om at læse, spise, drikke, opleve ting. Bibelen siger:

”Enten I spiser eller drikker, eller hvad I end gør, skal I gøre det til Guds ære” (1 Kor 10,31).

Det er standarden – lige meget hvad I gør, så skal I gøre det til Guds ære. Det er ikke fordi jeg er hyklerisk og siger ”du må ikke gøre det eller det eller det” – men jeg siger bare hvad Bibelen siger: Kan du gøre det, du gør, til Guds ære, så gør det roligt. Kan du ikke gøre det til Guds ære, så lad vær med det, for det er bare et skridt på vej væk fra Gud, også selv om det ser uskyldigt ud. Gør alt til Guds ære, for han er den stærkeste. Jesus er den stærkeste – og kun han kan smide Djævelen og alt hans stads ud af os. Jesus er den stærkeste og han vil fylde os helt, så der ikke er plads til noget af det, der er Djævelens.

Jeg er på slankekur – har snart været det de sidste 1½ år med kun meget lille succes. En af grundene til det er også, at når jeg sad inde på kontoret og lige blev lidt småsulten, så var det eneste jeg kunne finde ude i køkkenet: Chokolade og slik. Og det er altså svært at holde sig fra sådanne sager, når der bare ikke er andet at finde i hele huset. Så haps – og væk er slankekuren! Men nu har vi fundet frem til at vi skal købe frugt og grønt, så jeg altid kan finde et eller andet, når jeg kigger ud i køkkenet. Så har jeg slet ikke lyst til at sætte tænderne i chokoladen – ikke fordi at chokoladen er mindre lækker end før, men fordi jeg er allerede mæt.

Jeg ved godt at det er et tåbeligt billede, men på samme måde er det i den åndelige verden. Jesus fortæller en historie om en dæmon der bliver jaget ud af et menneske, men da den ikke kan finde ro nogen steder, så vender den tilbage til det menneske, den er smidt ud af og så har den nogle venner med sig og det her blive værre for personen end det første gjorde.

Vi kan måske nok for en tid selv stå imod synden, stå imod prøvelserne – vi kan selv kæmpe mod det, som vi gerne vil lægge bag os. Men vi kan ikke kæmpe den kamp alene og faldet bliver endnu større end det vi før har oplevet.

Hvad kan vi så gøre? Vi kan lade en anden end Djævelen fylde os – vi kan lade Gud fylde os – lade Helligånden fylde os helt igennem, så vi slet ikke har lyst til noget af det andet – så vi slet ikke har lyst til at fylde os med åndeligt junkfood og åndelige tomme kalorier, for vi er allerede mætte. Vi skal lade Helligånden fylde os – ved at læse i Bibelen, ved at synge vores pragtfulde salmer og sange, ved at læse gode kristelige bøger, ved at tale med hinanden om vores frelser. Vi skal fylde os med ham og ikke fylde os med det, der ellers lokker i løbet af ugen og som egentlig ser meget uskyldigt ud. For jo mere vi fylder os med åndeligt bras desto lettere falder vi for en fristelse. Vi skal fylde os med ham, så vi slet ikke har lyst til noget af det andet. Tænk at den himmelske Gud er min far, han er kærlig og jeg kan få lov til at tale med ham hvert minut hele dagen, hvis jeg ville det, han viser mig sit ord, han er med mig og vogter over mig. Fylder vi os med ham, så har vi slet ikke behov for alle de andre ting, fordi vi har nok i ham.

Vi har ikke brug for at kende fremtiden, for vi ved at den er tegnet i hans hånd. Vi har slet ikke brug for at fylde os med alt det alternativt religiøse, for han vil mætte os med sit ord og fylde os. ”Salig er de, som hører Guds ord og bevarer det!”.

Author: Kim Præst