Tim Lahaye og Jerry B. Jenkins: Left behind

 

Det er lidt svært at anmelde denne bog her. Jeg har læst andres anmeldelser af den, og da den jo er en religiøs bog, så er det hurtigt blevet til et for eller imod kristendommens sandhed og om det passer at Jesus kommer igen på et tidspunkt. Og ja… så er det også spørgsmålet om hvorvidt den tolkning af bibelteksterne, som de to forfattere lægger for dagen, nu også er den rigtige…. det ved jeg ikke nok om det her emnet til at kunne udtale mig om. Så jeg vil i denne anmeldelse af bogen alene se på den som et stykke litteratur på dets egen præmisser – og ikke noget med om det er “et sandhedsvidne om ting, der skal komme”

Historien kort fortalt
Historien begynder i cockpittet på et fly på vej over Atlanten til England. Vi møder den dygtige pilot Rayford Steele og bliver langsomt sat ind i hans ægteskabelige problemer (hans kone er pludselig blevet “nyfødt kristen” og det plager ham) og hans tanker om at gribe til handling i en forelskelse i en ung stewardesse. Da sker det pludselig…. folk forsvinder på et øjeblik. Overalt i flyet ligger der tøj, pacemakere og alt hvad der ikke var den persons krop. Væk er de. Det giver unægteligt en noget anderledes flyvetur og de vender også næsen hjemad for bare at finde ud af at sådan er det faktisk overalt i hele verden. Folk er forsvundet med et kaos til følge, for hvad sker der lige med en lastbil på vej på motorvejen, når manden bag rettet pludseilg forsvinder? Eller når piloten i et fly forsvinder… så kort sagt: Et kaos af den anden verden (men mærkeligt nok er det ikke lige dér bogen kaster sin interesse – faktisk fylder dette egentlig ganske lidt… selv om det jo nok kunne bære en roman noget længere).

Nå… men piloten komme hjem og finder naturligvis også ud af at hans kone er forsvundet – hende den ny-fødte kristne. Han ved nok hvad der er sket: De sidste tider er begyndt, og Jesus har kaldt sine til sig. Det han har hørt sin kone snakket om et utal af gange, mest nærmest til døve øren!

Han opsøger en kirke, hvor en af præsterne er ladt tilbage… sikke dog en gribende scene! Virkelig!! Det er nok fordi jeg selv tilhører denne stand, at det gør indtryk at læse om det…  Han fortæller:

“Jeg er opvokset i kirken. Mine forældre og brødre og søstre var alle kristne. Jeg elskede kirken. Den var mit liv, min kultur. Jeg troede på atl det der var at tro på i Bibelen. Bibelen siger, at hvis man tror på Kristus, har man evigt liv, så jeg antog at jeg var dækket ind”.

Han fortæller om, at han ikke lagde så stor vægt på de vers i Bibelen, der handlede om at man skal holde sig fra synden og fortsætter:

“I kirken og skolen sagde jeg de rigtige ting og ad højt og opmuntrede endda folk i deres kristenliv. Men jeg var stadig en synder. Det sagde heg endda. Jeg sagde til folk, at jeg ikke var perfekt; jeg var tilgivet… Forskellen [mellem ham og pilotens kone, der også sagde dette med ikke-perfekt/tilgivet] var… at hun var oprigtig, jeg løj” (s. 182).

Jeg sad i hvert fald med en klump i halsen, da jeg læste dette stærke vidnesbyrd. Wau… bare det ikke bliver mig, der bliver vækket af en sådan hændelse!!

Nå, men i historien kommer vi så også til at møde en højtstående journalist Cameron Williams, der også var ombord på det føromtalte fly, da “katastrofen” indfandt sig. De to liv samt stewardessens blivr naturligvis viklet ind i hinanden og ind i det stor-politiske diabolske spil, der rimeligt hurtigt bliver optrappet i kølvandet på at store dele af verdens befolkning pludselig forsvinder. Lige så langsomt nævnes navnet Antikrist, men hvem er det? Er det den nye politiske stjerne eller er det enaf hans magtfulde bagmænd? Men pludselig bliver Bibelen ikke bare en bog, der kan læses, men igen som det er sket før, en drejebog, som verdenshistorien iscenesættes efter. Profetierne går i opfyldelse… og det bliver ikke bare bedre, det der kommer selv om der loves global fred og gode kår… det kan der næppe komme, når det er Satan inkarneret, der sidder på tronen. Næste binde i serien på vel 12-13 bind, løfter sløret “Trængselspatruljen”. Og bogen slutter netop som Antikrist har sat sig til rette i magtens stol og lige mangler at trække i de sidste tråde for at få den endegyldige magt over verden.

Men ærligt talt – bogen er faktisk ikke så god, som jeg troede. Selve den lille historie i den store fortælling om de sidste tider, er alt for gennemskuelig. Sagt i missionshus-termer: “Det her er en rigtig Felix-film”. Dvs. en film, hvor det måske ikke ender lykkeligt set udefra, men hvor alle alligevel ender med at blive kristne!

Den store historie er også alt for simplificeret – det politiske spil er alt for tyndt og alt kan pludselig lade sig gøre. Naturligvis kan det forsvares med at der er diabolske kræfter på spil, så politikkerne falder til patten med det samme… men det sínteressante er, at selv en garvet journalist som Cameron Williams ikke påpeger det. At tingene går en kende for smurt-i-olie.

Nu hvor vi har talt Felix-film, så kan jeg jo lige nævne, at de første tre bøger er filmatiseret. Jeg har lagt et link til filmen øverst. Jeg er nu ikke imponeret (ja, rent faktisk ligger hele filmen på Youtube). Jeg er ikke imponeret, der mangler de special-effekter, der kræves for at lave sådan en film om de sidste tider (f.eks. beskrives hvordan en ufødt baby pludselig forsvinder og efterlader en hængevom hos en kvinde – den scene er ikke med). Og den er naturligvis nødt til at blive skåret til i forhold til bogen, for man kan jo ikke have alt fra bogen med, men jeg synes ikke den tilskæring er lykkes ordentligt. Desværre!

Jeg havde egentlig tænkt mig at man jo kunne vise filmen til en sogne-films-aften, men jeg er ikke så sikker mere. Dels på grund af at jeg ikke helt er sikker på sandhedsværdien af det (når den vises i kirken skal det være på plads) og så også fordi jeg ikke synes det er en god film.

Hvad det første angår – det med sandhedsværdien, så har bogen givet mit lyst til at arbejde med Johannes Åbenbaringen – simpelthen læse og studere den fra ende til anden. Måske der er nogle af jer derude, der har lyst til at høste lidt af frugterne af det arbejde… har lidt tænkt på at man jo kunne lave en studiekreds, når jeg kommer tilbage fra orloven. Nå, lad os se hvad det kan blive til… måske var det noget for dig, min hengivende læser?

Nå… kort til sidst. Jeg er facineret af bogen (selv om jeg synes 12-13 bøger er for meget), men jeg vil nok ikke anbefale den til andre.

Min vurdering
Det er rigtig svært at komme med en vurdering. Den er meget amerikansk! F.eks. at Antikrist for alt i verden SKAL komme fra Europa (se f.eks. 399). Interessant er det derfor, at se, at en af de konspirationsteorier/kampagner mod den kommende præsident i USA, Barack Obama, netop er at han skulle være Antikrist (se f.eks. dette klip fra CNN: Tryk her – i det klip kommer en af bogens forfattere, Jetty B. Jenkins frem og siger, at Obama ikke er antikrist, ud fra den argumentation, at det vil være en person, som man ikke tror er Antikrist der er ham. Hmmm… hvilket argument! Der er vel så godt som ingen, der tror, at Obama er Antikrist, hvilket vil kridter banen op til at det netop godt kunne være ham. I en anden film på nettet bliver Europa-kortet spillet ud, for der står ingensteder om at Antikrist skal komme fra Hawaii!!… nå det her er vist en parrantes, der ikke handler så meget om bogen længere).

Author: Kim Præst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *